ДарикПродължава да расте броят на заразените с морбили у нас. Болните

...
ДарикПродължава да расте броят на заразените с морбили у нас. Болните
Коментари Харесай

Продължава да расте броят на заразените с морбили у нас

Дарик

Продължава да пораства броят на  заразените с морбили у нас . Болните доближиха  810 души, като над 90 % от инфектираните с дребната шарка са деца  от  ромски генезис , осведоми Дарик  основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев .

Специалистът уточни, че е пидемия нямаше да възникне, в случай че имунизационното покритие е било 95 на 100. Към сегашния миг обаче имунизирани у нас са към 91 %  от популацията.

За съпоставяне доктор Кунчев напомни, че з аразените тази година са десетки пъти по-малко по отношение на инфектираните през 2010 година,  когато също стигнахме до зараза от морбили. 
 
„ В момента сме на шесто или седмо място като брой наранени лица.  Доста повече са случаите в Украйна, Румъния и Сърбия, Гърция, Македония, Франция, Англия, Германия . Така че определено  не сме в челните редици,  но пък сега продължава да се развива епидемията. Тя стартира от Благоевградско, там към този момент съвсем утихва, почти по този начин е и в София-област, където най-засегнати бяха Самоков и Ихтиман. Там броят на случаите също понижа. В момента е в разгара си в  Кюстендил , в  София . Вероятно тази обстановка ще се повтори и в други региони, а някъде към този момент и започва - в  Пазарджик Перник . Така че идващите няколко месеца ще бъдем ангажирани с повече случаи на морбили. Ако имаме реализиране на този свещен 95-процентен обхват  имунизационното покритие , епидемии няма да пораждат. Към момента обсегът е - за първата имунизация към 93%, а за втората е към 90%. Все отново не доближават тези 95%, а и той не е идентичен. Ако това е приблизително за страната, е относително добре. Но  има така наречен „ джобове “, най-много в ромското население,  при които обсегът е по-малък. Затова и над 90 % от случаите са при тях “, уточни доктор Кунчев.

„ Има % и деца, които не са достигнали имунизационна възраст или до 13 месеца, там към този момент мъчно можем да противостоим “, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР